Smeerlab test: zelf je haar kleuren in quarantaine

Welkom in Kapsalon Quarantaine: alwaar uitgroei geen schijn van kans maakt.

Op 19 maart laatstleden had ik een kappersafspraak in de agenda staan. Op diezelfde 19 maart zat ik echter in full Onslow modus op de bank naar het Journaal te kijken. In de weken die volgden verging het me weinig anders. Samen met mij en de rest van de bevolking ging ook mijn make-upcollectie in soft-lockdown. En eerlijk? Ik vond het heerlijk. Niet eens zo heel diep in mijn binnenste huist immers een vrouw die iemand met een beetje kwade wil als slordig zou kunnen omschrijven.  Ma Flodder Light. Of Nancy Chique, zo je wil.  Iemand die er geen bal om geeft of ze twee dezelfde sokken draagt, voor wie een legging wel een broek is en die met moeite een borstel door de haren haalt. Dat kan toch ook gewoon in een dotje? Leuk speldje erbij en klaar. Maar vergis je niet: slordig is niet hetzelfde als vuil. Voor ik mezelf in joggingpak hijs (soms ga ik ook écht een eindje lopen) ben ik altijd gedoucht, en ook mijn huidverzorging en zonnebescherming sla ik nooit over. Stel je voor. Quelle horreur.

Schuimkop met witte haren

Na een poosje keert het tij vanzelf. Zo gaat het altijd. Dan vinden mijn handen zelfs in het donker opnieuw de weg naar een lichte foundation, een praktische crème blush, frisse oogschaduw en mascara, soms zelfs een lippenstift in een knallende kleur. Mijn spiegelbeeld keert terug naar zijn oorspronkelijke staat, maar dat is buiten het haar gerekend. Altijd. dat. verdomd. moeilijk. onder. controle. te. krijgen. haar. Zonder styling ziet dat eruit als een aan land gespoelde schuimkop. Op je hoofd werkt zoiets uitzicht verstorend, maar ik leerde er ondertussen mee te leven. Met een selectie producten en geavanceerde stylingtools kan ik het wel de baas. De uitgroei is een groter probleem. Tot enkele jaren geleden was die gewoon nog donkerder dan de lichter gekleurde lengtes maar toen kwamen ze uit het niets: de Grijze Haren. Ze uittrekken werd een topsport (en een bevredigend procrastinatiespel) maar omdat zoiets vroegtijdige vrouwenkaalheid in de hand zou kunnen werken, besliste ik mezelf maar te disqualificeren.

thuis kleuren diy haar
DIY Coronakleuring

Nu alle salons (en met alle begrip) de deuren moesten sluiten, sta ik er alleen voor. Aan thuiskleuringen uit de supermarkt waag ik me niet meer, hun grijsdekking is vaak teleurstellend en had ik het al over mijn haat jegens een acajou schijn?

(Silver) fox you

Mijn man dacht me te plezieren door me consequent met ‘hey silver fox’ aan te spreken, iets wat ik hem overigens niet in dank afnam. Ik ben * insert knappe ouder wordende man met grijze haren naar keuze * niet. Gelukkig zijn er kappers die van de gelegenheid gebruik maken en volop inzetten op hun online business. Kapper Jochen Vanhoudt – van het gelijknamige Antwerpse salon – biedt in zijn online shop tijdelijk twee types ‘Color Your Hair Kits‘ aan. (een gewone en een luxe versie). Alle klanten waarvan de kleurfiche in het bestand opgeslagen zit, kunnen via de site een setje met hun op maat gemaakte haarkleur bestellen. Daarvoor betaal je – in het geval van de basic kit –  41,95 euro (toen ik het bestelde lag de prijs nog enkele euro’s lager) en het setje wordt aan huis geleverd of je kan het ophalen in het salon. De prijs is pittig, voor een thuiskleuring van een merk als L’Oréal betaal je slechts een vierde. Voor dat bedrag krijg je echter nooit je exacte kapperskleuring, het persoonlijke advies en de accessoires. En ook: hashtag steun je lokale ondernemer.  Ik koos ervoor om mijn bestelling in de stad op te halen, dat bespaarde me 8,5 euro verzendkosten en ik was meteen gelucht voor die dag.

Na een kort zwaaibezoek overhandigde Jochen me het tasje met daarin de hairkit en een kaartje met verdere instructies. Nu ik daar toch op een veilige afstand voor zijn neus stond, gaf hij me voor de aardigheid nog wat extra tips mee. Ik onthield: vaseline.

Try this at home

kleuring at home

Eens terug thuis trok ik mijn kapmantel aan (die had ik nog liggen van toen ik een make-upopleiding bij MUD volgde), rolde een handdoek in mijn nek en ging in de keuken aan de slag. Nadat ik de kleuring en de inhoud van het flesje in het bakje tot een homogene massa mengde, was ik klaar voor de eerste klant in Kapsalon Quarantaine. Al klopt dat niet helemaal. Zo vertelde de vorige bewoonster van onze huidige woning (waar ook een schommel in de gang hing én een indoor glijbaan was geïnstalleerd) ons doodleuk dat ze in één van de vier slaapkamers een semi-clandestien kapsalon runde. Overdag werkte ze in een Antwerps salon en op haar vrije dag en na de werkuren ontving ze oudere dametjes uit de buurt in slaapkamer 2. Omdat er geen wateraansluiting was, troonde ze haar illegale klanten mee naar de badkamer om er ‘de kopkes’ over de badrand te wassen. Soms zie ik dat beeld van een door de fragiele knietjes gaand oud besje met een paarse kleurspoeling nog wel eens voor mij, als ik in diezelfde badkamer met natte haren op mijn knieën over de badrand hang. Toen ik de woning voor het eerst op Google Streetview opzocht, bleek er van haar bizarre verhaal geen woord gelogen. In de voortuin stond effectief een uit de kluiten gewassen reclamepaneel, maar de naam van het kapsalon in slaapkamer 2 ben ik intussen vergeten. Wij dichtten de gaten in de muren en maakten er een dressing van. Toen we hier pas woonden stond er af en toe nog een verdwaald dametje voor de deur. Ik moest hen telkens teleurstellen. Een paar minuten op de schommel of een duik van de  glijbaan aanbieden, kon ook niet meer.

haar kleuren verf mix
Mix it

Terug naar de orde van de dag: die grijze haren maskeren. “Waarom zijn die trouwens zo stug?”, vroeg ik eerder aan Jochen. “Dat komt omdat het pigment een andere samenstelling aan het haar geeft. Vanaf het moment dat de haren geen pigment meer opnemen, is de samenstelling van de ingrediënten in het haar voorgoed anders. Pigment bevat een stof die het haar soepeler maakt. Valt die weg, krijg je stug haar.” De pigmenten van een chemische kleuring kunnen hier niets aan veranderen, enkel een speciale behandeling kan de pigmentloze haren opnieuw soepel krijgen.

haar thuis kleuren

Waar moest als nieuwbakken thuiskapper op letten? “Dat is voor iedereen een beetje verschillend”, aldus Jochen. “Maar ik raad mensen met een donkere kleur aan om een beetje vaseline op de zone onder de haarrand te smeren. Pas echter wel op dat je de donshaartjes niet insmeert, want ieder haartje dat onder de vaseline zit, krijg je niet meer gekleurd.” Voorhoofd met een glimmende laag vaseline: check. “Dan begin je de uitgroei te kleuren,” hoor ik Jochen nog zeggen. Het schilderen ging best vlot, ook al had ik het metier niet in mijn vingers, en er was meer dan genoeg product om de zones links en rechts van mijn middenstreep van een dikke laag verf te voorzien. Mijn man nam het roer zelfs even over en koos voor een impressionistische schildertechniek. Al zag ik in hem eerder een dadaïst. Wanneer hij er genoeg van kreeg en de borstel neerlegde, mocht de verf veertig minuten inwerken. Het kleurklusje mondde niet uit in de gevreesde smeerboel. Mijn handen bleven proper dankzij de handschoenen en enkel het borsteltje kwam in contact met de verf. Dit type haarkleuring werkt pas eens het in aanraking komt met het haar en maakt geen permanente vlekken op kledij, porselein of andere oppervlakken.

haar kleuren quarantaine jochen vanhoudt

Om ook de kleur van mijn lengtes op te frissen, raadde Jochen me aan om de haren met een waterspuitbusje vochtig te maken (ik gebruikte hiervoor onze plantenspuit) en de rest van de kleuring in mijn vochtige lengtes te masseren. Door zowel de uitgroei als de lengtes te kleuren, was het geheel weer in harmonie. Na nog eens tien minuten inwerktijd ging het richting badkamer voor een uitgebreide spoel- en wasbeurt. Geknield voor de badrand.

Resultaat

haar kleuren finaalAl meteen na het wassen waren alle witte, springerige haren verdwenen en van uitgroei was geen sprake meer. Ik liet het aan de lucht drogen en ging er pas de dag nadien met doorheen met de stijltang.

Ik was tevreden over het resultaat, al spotte ik bij nadere inspectie nog enkele grijze haren in de lokken rond de oren, een zone die ik duidelijk met minder aandacht kleurde. De focus lag nu eenmaal op de uitgroei.
Ik kan er weer voor een week of zes tegen. Zijn de kapsalons tegen die tijd weer open, trakteer ik mezelf op een uitgebreide kleuring, snit en brushing. Indien niet, bestel ik opnieuw een DIY-kit. Wat je zelf doet, doe je in dit geval zeker niet beter, maar alles voor de veiligheid. En zo heb je meteen ook weer wat om handen.

De ‘Color Your Hair Kit – Corona Do it yourself‘ bevat een mengkommetje, de kleuring, handschoenen, een verfborstel en een verzorgende shampoo. Hiervoor betaal je € 41,95 en bestellen kan via jochenvanhoudt.be of 03/296 20 85.