Wanneer Dyson een stijltang lanceert, zijn de verwachtingen hooggespannen. Net als hun stofzuigers is de nieuwe Corrale stijltang snoerloos én voorzien van een pittig prijskaartje. Maar is deze hightech beautytool de investering waard?
Na de Supersonic haardroger (hit!) en Airwrap multistyler (niet zo’n fan van) lanceerde Dyson vlak voor de lockdown een stijltang. Eindelijk, James! Want ja, als fervent gebruiker van tools die mijn van nature doffe, pluizige schuimhaar glanzend en steil maken, zat ik hier op te wachten. Ik probeerde de afgelopen jaren al heel wat verschillende stylingtools en hou het afwisselend bij de Steampod van L’Oréal en de ghd Platinum +.
Altijd en overal
Het meest opvallende aan de nieuwe Corrale is ongetwijfeld dat het apparaat snoerloos is. Dat is een dingetje bij Dyson, dus het was kwestie van tijd vooraleer ook de haartools meer bewegingsvrijheid kregen. Zo’n snoerloze stofzuiger vind ik een geschenk in huis maar ik was er niet meteen van overtuigd dat het ook voor een stylingtool een meerwaarde is. Ik style mijn haar doorgaans immers aan mijn kaptafeltje en niet tijdens een wandeling met de honden, in de auto of zelfs in het vliegtuig (dankzij de speciale vliegtuigmodus is dat mogelijk), maar weet dat het gewoon kan.‘Groot en zwaar’, was het eerste wat ik dacht toen ik de Corrale voor het eerst gebruikte. Dat komt door de krachtige maar zware 4-cellige lithium-ionbatterij die – wanneer volledig opgeladen – de power voor een stylingsessie van dertig minuten voorziet. De Corrale weegt meer dan 500 gram en dat is ongeveer het dubbele van de snoerloze concurrent van Babyliss. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik snel aan het gewicht gewend raakte.
Noodzakelijk kwaad
Net zoals de andere Dyson toestellen is de Corrale gebruiksvriendelijk. Meer dan de stijltang 70 minuten opladen (in een stijlvol laadstation), aanzetten en de juiste temperatuur selecteren is er niet aan. Er is keuze uit drie warmte-instellingen 165°C, 185°C of 210°C die je instelt naargelang haartype, lengte of stijl die je wenst. Ik probeerde 185 ° C, volgens ghd de optimale stylingtemperatuur (de Platinum + heeft dan ook maar één warmte-instelling) maar dat bleek voor de Dyson niet warm genoeg om mijn dikke haar steil en pluisvrij te krijgen. Nu stel ik het toestel steeds in op de heetste stand.
Je haren met hitte stylen is slecht voor je lokken, maar in mijn geval is het een noodzakelijk kwaad. Het goede nieuws: de Corrale belooft het haar zo’n 50 procent minder te beschadigen dan andere stijltangen. De flexibele koperplaten buigen om de haarlok heen waardoor de warmte evenredig over de haren wordt verdeeld. Bij traditionele stijltangen is dat niet geval en wordt vooral het middelste gedeelte van de lok aan hitte blootgesteld. De buitenste haartjes schuiven tijdens het naar beneden glijden van de stijltang opzij en krijgen net onvoldoende hitte waardoor je de behoefte krijgt om de lok nogmaals te stylen en opnieuw aan extreme hitte blootstelt.
Omdat de flexibele platen van de Corrale de haarlok met gelijke spanning netjes bij elkaar houden, is het voldoende om slechts één keer over de haren te glijden. Het geïntegreerde sensorsysteem reguleert de temperatuur van de platen 100 keer per seconde, zodat de ingestelde temperatuur nooit wordt overstegen. Minder hitte, betekent minder schade. Ook voor je haarkleuring trouwens, want ook die ziet af door de hitte van stylingtools.
Getest



Ik maak me vaak schuldig aan het ‘overstylen’ van mijn haar. Dat betekent dat ik achteloos Netflix kijk terwijl ik de tang meermaals over dezelfde lok laat glijden, geen rekening houdend met hoe heet mijn haar wordt, zolang het maar steil is. Sinds ik de Corrale gebruik, pak ik het hele gebeuren iets meer mindfull aan. Ik volg in de spiegel hoe het toestel over de lok glijdt (en ze mooi bij elkaar houdt!) en probeer ieder plukje haar maar één keer aan de hitte bloot te stellen. Het kost me zeker geen dertig minuten om mijn haar steil te krijgen, maar de levensduur van de batterij is niet lang genoeg om nadien nog voor beach waves te gaan. Jammer. Het overkwam me ook al meermaals dat ik het toestel na gebruik niet meteen oplaadde waardoor het tijdens de volgende stylingsessie al na tien minuten uitviel. Je kan de Corrale ook met snoer gebruiken maar dan heb je toch vooral een kloeke stijltang en zit je vooralsnog aan je kaptafeltje gekluisterd.
Tijdens de afgelopen maanden, wanneer de deuren van mijn favoriete kapsalons nog stevig op slot zaten, heeft de Corrale mijn haar netjes in de plooi gehouden. Mijn punten kunnen intussen wel een knipbeurt gebruiken maar ik heb de indruk dat mijn haar – ondanks het gebrek aan verzorging van professionals – in goede, nu ja, ‘oké’ gezondheid verkeert.



Prijskwestie
En dan nog even over de elephant in de room: het fikse prijskaartje van 499 euro. Is de Dyson Corrale zo’n smak geld waard? Als je dat bedrag beschikbaar hebt om te fun shoppen én het belangrijk vindt om je haar altijd en overal te kunnen stylen, is het zeker een fijn en luxueus toestel om in huis te hebben. Voor wie langer dan dertig minuten nodig heeft om het haar volledig te stylen en het niet erg vindt om dat steeds in de buurt van een stopcontact te doen, zijn er volgens mij budgetvriendelijke alternatieven.
Toch overtuigd? Klik hier om de Dyson Corrale te bestellen.