redken color extend brownlights blue shampoo

Helpt een blauwe shampoo tegen de rode gloed van gekleurd haar

Voor ik weer naar de kapper kan, ben ik helemaal op mezelf aangewezen. De uitgroei is een triestig feit waar ik me met milde tegenzin bij neerleg. Mijn bruine haarkleur probeer ik van die storende koperachtige ondertoon te redden met een wel heel erg blauwe shampoo en dito conditioner.

Met mij gaat het vooralsnog goed, maar mijn haar heeft betere tijden gekend. Een veelvoud aan grijze haren springen met een misplaatste trots op uit mijn met een klemmetje bij elkaar gehouden haardos. Er gaat zelfs niet iedere dag een kam doorheen. Wassen doe ik wel nog, net zoals in voorquarantainse tijden, zo’n twee keer per week. Nog voor het land in semi-lockdown ging, stond een kappersbezoek hoog op mijn lijstje van dingen die ik maar eens moest doen. Ik maakte een afspraak en een week later ging alles op slot. Ook de tube van de haarkleuring. Mijn kapsel verkeerde al niet in topconditie voor de kappers hun scharen opborgen, en dat er nu – een maand later – niet beter op geworden. De uitgroei is confronterend, de snit onlogisch maar het is vooral de afgewassen kleur met die koperachtige schijn die me mijn spiegelbeeld doen ontwijken. Al was mijn aversie voor rode lokken er niet altijd.

In mijn tienerjaren kleurde in mijn lange haren met volle overgave acajou, maar in diezelfde periode droeg ik ook wijde broeken van parachutestof met daarover een asymmetrisch rokje. Ik wil maar zeggen, mijn gevoelig voor esthetiek had zich misschien nog niet ten volle ontwikkeld. Een pluizige acajoukleurige getoupeerde paardenstaart (gedecoreerd met kleine vlinderspeldjes) was een graag gezien kapsel op de speelplaats van het Atheneum in Gent. Haar dat de kleur van een volgroeide aubergine had, en dan nog het liefst kort, pittig en piekerig gekapt, wekte toen wel al een zekere aversie op. Een secretariaatsmedewerkster met zulks kapsel werd genadeloos tot auberginekop gedoopt. Hoe het arme mens echt heette is altijd een mysterie gebleven.

Roodharige televisieseksuologen

Mijn stille haat jegens auberginekleurige kapsels is nooit verdwenen. Acajou vind ik, net zoals wijde broeken in parachutestof met daarover een asymmetrisch rokje, tegenwoordig ook maar niets. Ook heb ik weinig sympathie voor felrood gekleurd haar, een heftige spoeling die vooral bij televisieseksuologen en zangeressen met Limburgse roots in de smaak lijkt te vallen. (Ik kijk naar jou Loredana.)

Dit alles om te zeggen dat ik momenteel niet erg opgezet ben met de zweem van rood die doorheen mijn afgewassen haarkleuring schemert. Het is het trieste lot van brunettes met gekleurd haar, hoe vaak je ook ‘matter!’ en ‘laat die toner nog maar wat langer inwerken!’ tegen je kapper schreeuwt. Na een paar wasbeurten is ze daar onvermijdelijk, die gevreesde koperachtige schijn. Een centimetertje uitgroei is er niets tegen.

Oplossingsgericht
redken brownlights shampoo
Color Extend Brownlight shampoo

Je kan je haar zelf kleuren, maar veel succes bij het vinden van een thuiskleuring die niet uitblinkt in het creëren van een ‘warme (kapperlingo voor acajou! knalrood!) gloed’. Ik zoek soelaas in de Color Extend Brownlights shampoo en conditioner van Redken. Een zilvershampoo voor brunettes! Maar dan blauw. Niet zomaar een beetje blauw, zoals de lucht op een eerste zonnige lentedag. Maar donkerblauw, zoals het uniform van de arm der wet. Je hoeft niet met bovengemiddelde intelligentie gezegend zijn om te weten dat blauwe shampoo zo goed als zeker voor problemen zorgt. De kleine lettertjes op de fles raden het gebruik van plastieken handschoenen aan. Maar die kleine lettertjes op de fles zijn niet op de hoogte van de pandemie die de wereld momenteel in zijn greep houdt, en dat een mens niet zo vlot aan een paar plastieken handschoentjes komt. Met handen wassen heb ik sinds enkele weken bijzonder veel ervaring, dus zo’n laagje blauwe verf krijg ik onderwijl het refrein van ‘Wonderwall‘ zingend er wel af. (Al weet iedereen dat het waarschijnlijker is dat ik iets uit het vroege repertoire van Britney kwinkeleer.)

redken brownlights shampoo
Bescherm zeker je nagels tegen de blauwe pigmenten, een laagje nagellak leek te helpen.
Accidentele Pollock

Ik kniel voor de badrand en maak mijn haar nat voor ik de shampoo – zo zo blauw! – inmasseer. Hier moet je geen speciale skills voor bezitten, voor wie haar haar kan wassen, is dit een eitje. Eens alle haren gewassen zijn, laat je de shampoo, die trouwens vrij van sulfaten is, even inwerken. Meteen een goed moment om je spiegelbeeld te checken en blauwe vegen van je voorhoofd te schrobben. De shampoo bevat tarweproteïne om het haar glanzend en sterk te krijgen. Verdienstelijk, maar toch blijft het blauwe pigment hét steringrediënt van deze formule. Die neutraliseert immers de koperkleurige ondertonen en geeft het haar zijn koelheid terug. Door het Progressive color depositing system krijgen de producten de rode schijn na iedere wasbeurt beter onder controle waardoor je bruine kleur zo lang mogelijk mooi blijft. Tot je kapper je kleurfiche kan bovenhalen dus.

redken brown highlight conditioner
Color Extend Brownlights Conditioner

Na een paar minuten spoel ik de shampoo uit mijn haren, en het duurt wel een voor het wegspelende water niet langer blauw kleurt. Voor ik de conditioner, die iets dikker van textuur is, in mijn haar masseer, poets ik alle achtergebleven spatten van de badrand en badkamertegeltjes. Iets zegt me dat ze wel eens een accidentele doch permanente Pollock zouden kunnen achterlaten.
De conditioner laat ik een kwartiertje lang inwerken (dat is een paar minuten langer dan aangeraden, maar wie maakt me wat.) voor ik opnieuw voor de badrand kniel en het product tot het allerlaatste blauwe straaltje uit mijn haren spoel. Ik draai het in een handdoek en ga rustig verder met mijn uitermate boeiend quarantainebestaan.

Resultaat
redken color extend brownlights
“And afteraaaaaaaaaall, you’re my wonderwaaa-aaa-aaaal!”

Pas wanneer mijn haar helemaal droog is, zie ik meteen het resultaat. De afgewassen highlights die voordien nog op goedkope koperdraden leken, ogen nu blonder, matter. Beter, dus.
De volgende ochtend neem ik de tijd om mijn haar te stylen (eerst steil maken met de stijltang en daarna golven met automatische krultang) en zie ik pas echt dat mijn kleur een fikse opkikker kreeg. Nog geen anderhalve meter in de buurt van wat mijn kapper ervan zou maken, maar goed genoeg als improviserend quarantainekapper. Je haarkleur beschermen blijft op deze manier wel een messy onderneming, gebruik dus zeker handdoeken die vuil mogen worden en werk zo proper mogelijk. Volgende keer leen ik de poetshandschoenen van mijn huishoudhulp Dorota. Het ziet er immers niet naar uit dat zij die binnenkort nog eens nodig zal hebben.

redken color extend brownlights shampoo
Mooi haar nodigt al eens uit om spontaan in een boom te kruipen.
Shopping

Color Extend Brownlights-gamma van Redken

Color Extend Brownlights Shampoo van Redken, € 24,30

Color Extend Brownlight Conditioner van Redken, € 26,20

Of in een geselecteerd aantal salons.

laure vandendaele make-up credits
Get the look
Shopping – Get the look

SKINCARE

Advanced Vitamin C serum 30 % van Celestetic, € 97,50
Superdefense SPF40 Fatigue + 1st Signs of Age Multi Correcting Gel van Clinique, € 52,50
Optim-Eyes oogcrème van Filorga, € 40,90

GEZICHT

Neo Nude Foundation van Giorgio Armani, € 39. Ik gebruik kleur 2.
Dior Forever Skin Correct concealer van Dior, € 37. Ik gebruik 2N.
Wowder Finishing & Setting Powder van Glossier, € 20. Ik gebruik Light/Medium.
Bronzer uit het Filmstar Bronze & Glow – bronzer & highlighter palette van Charlotte Tilbury, € 65. Ik gebruik de kleur Fair/Medium.
Blush InnerGlow CheekPowder van Shiseido, € 37. Ik gebruik de kleur Alpen Glow/6
Highlighter Stick van Yves Rocher, € 8,95. Ik gebruik de kleur Rosé.

OGEN

Les Beiges Palette Regard Belle Mine Naturelle ‘Warm’ van Chanel, € 58
Stylo Ombre et Contour de Chanel, € 33. Ik gebruik Brun 34.
Contour Eye Pencil van Sephora, € 7,99. Ik gebruik Coconut Matte.
The Eyebrow Pencil van Guerlain, € 27,50. Ik gebruik 01 Light.
Scandaleyes Wow Wings mascara van Rimmel, 15,49

LIPPEN

Dior Lip Glow van Dior, € 38,50. Kleur: 001 Pink Diormania Edition

NAGELS

Base en topcoat van Essie
Le Vernis Longwear Nail Coleur van Chanel, € 26. Ik draag de kleur 745 Cruise.

HAAR

Stylen: Corrale van Dyson, € 499
Krullen: StyleCare Prestige MoistureProtect-krultang van Philips, € 139,99
Ever.Smooth Heath-activated style extender van Kevin Murpphy, € 28
Directional Fixing Spray high hold, sleek shine van Shu Uemura, bij het kapsalon
TecniArt.Ring Light Top Coat brillance van L’Oréal Professionnel, € 17,95