mondmaskers huid irritatie

Zo verzorg je een door mondmaskers geïrriteerde huid

We kunnen er niet meer omheen: een mondmasker dragen zal je. Een noodzakelijk kwaad dat niet alleen onze glimlach verbergt maar ook voor huidirritatie kan zorgen. Tips van de dermatologe.

Een aantal weken geleden interviewde ik voor De Standaard Magazine een televisiemaker, fotograaf, psychotherapeute en make-upartiest over mondmaskers, en welke impact het dragen ervan op hun job zou hebben. Aan de telefoon dachten we samen na over de mogelijke gevolgen van een verdwenen glimlach en verstoorde mimiek, nog niet écht beseffend dat dit spoedig het nieuwe normaal zou worden. Maar alles went, vaak sneller dan je je op voorhand kan inbeelden en inmiddels lijkt het een gek idee om iemand de hand te schudden – laat staan in de armen te vliegen.

Mondmaskers zetten onze communicatie (zowel verbaal als non-verbaal) onder druk en maken je bovendien een pak minder herkenbaar. Misschien net daarom dat mensen op zoek gaan naar een masker dat bij hun persoonlijkheid past. Het wordt een manier om jezelf uit te drukken, net zoals je dat met kleding of accessoires doet. Zo draagt mijn broer een stoer zwart masker dat van hem een urban ninja maakt. Zelf neig ik eerder naar het roze masker met daarop een geborduurde rode mond (én tache de beauté) uit The Clean kit van The Mobile Make Up Bar.

Mondmaskers in stof met losse elastieken of lintjes oefenen weinig of geen druk op de huid uit maar wrijving stof (of een allergie aan het gebruikte wasmiddel) kan na een tijdje voor irritatie zorgen. Medische mondmaskers zitten veel strakker en eisen vaak wel hun tol. Dermatologe Isabelle Fraipont deelt haar tips

Huid beschadigd door druk of wrijving

“Gebruik geen uitdrogende zeep maar kies voor een zachter alternatief of een zachte hydraterende reinigingsmelk (zoals Cetaphil). Smeer nadien een dikke laag herstellende crème zoals Aquaphor of andere ‘cicatiserende‘ crèmes. Elk product met ‘cica’ in de naam is goed. Aquaphor heeft een vaselinetextuur waarvan je makkelijk een dikke laag kunt smeren die lang op de huid blijft.

Heb je echt een open wonde, dan raad ik een wondhelend verband aan zoals Duoderm of Mepitel. Maar let op: draag je een verband onder een masker, dan bestaat het risico dat het minder goed op de huid aansluit.”

Eczeem of jeukende rode uitslag

“Contact tussen huid en het masker kan voor uitslag zorgen, een echte allergische reactie is mogelijk, maar eerder zeldzaam. Smeer in geval van eczeem of rode uitslag een eczeemzalf zonder cortisone zoals Dexyane Med van Ducray. Indien die niet voor voldoende beterschap zorgt kan je starten met een hydrocortisone 1% crème. Die is vrij te verkrijgen en smeer je twee keer per dag. Voor sommige eczeempatiënten zijn sterkere cortisonecrèmes nodig die enkel op voorschrift te verkrijgen zijn.”

Acne of puistjes

Ontstaat door het verstoppen van de talgklieren door het masker (acne mechanica)

“Was zodra je thuiskomt je gezicht met een zeep tegen acne en smeer nadien een cosmetische crème tegen acne. Indien onvoldoende effect kan je op medisch voorschrift sterkere behandelingen krijgen.”

Bloeduitstortingen

Door de druk van de maskers.

“Hier kan je helaas weinig aan doen. Compressen of verbanden onder het masker aanbrengen om de druk en wrijving te verminderen is geen goed idee. Op die manier sluit je masker mogelijk minder goed aan.”