Waarom dragen kunstschaatsers zo veel make-up?

Of het een goed idee is om met een full face make-up aan hot yoga te doen, lees je hier. Maar voor sommige sporters, zoals gewezen kunstschaatser Charlotte Vandersarren, is het een noodzaak. “Krachtige make-up geeft me zelfvertrouwen.”

Voetbalster Alex Greenwood zorgde in 2019 tijdens het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal voor heel wat controverse door met een paar indrukwekkende valse wimpers op de grasmat te verschijnen. Een opvallende beautylook die niet door iedereen werd gesmaakt. Wij zeggen ‘you do you girl!’ maar online kreeg de 26-jarige blondine bakken kritiek over zich heen. Voetbal en make-up vormen volgens de doorsnee troll géén goede combo. Nochtans is make-up bij sommige sportdisciplines een must. Voor de gepensioneerde kunstschaatser Charlotte Vandersarren (20) hoorde het er gewoon bij.

charlotte vandersarren
Foto: Instagram @charlottevandersarren
Draag je ook make-up naast het ijs?

Ik ben op hele jonge leeftijd beginnen schaatsen en neem al sinds mijn negende deel aan wedstrijden. Make-up hoorde daar toen al bij, en mijn mama nam de rol van make-upartiest voor haar rekening. Toen ik naar de middelbare school ging, begon ik zelf met make-up te experimenteren, net als mijn vriendinnen. Nu is make-up aanbrengen een onmisbaar onderdeel van mijn ochtendroutine. Ik doe dit voornamelijk om goed voor de dag te komen en mijn huid te beschermen tegen droogheid door de koude lucht op de ijsbaan en de uv-stralen van de zon. Toen ik nog topsport deed, ging ik soms volledig opgemaakt naar trainingen. Dat gaf me extra zelfvertrouwen.

Waarom is het voor een kunstschaatser eigenlijk belangrijk om make-up te dragen?

Als kunstschaatser word je beoordeeld op de technische elementen in een kür, maar ook op je voorkomen. Je schaatspakje, haartooi en make-up horen daar dus ook bij. Toch is het ook een noodzaak. Het witte ijs reflecteert op je gezicht waardoor je zonder make-up snel ‘ziek’ lijkt. Door extra foundation, blush, oogschaduw en valse wimpers kan de jury je gezichtsexpressie vanop een afstand toch zien en beoordelen. Van dichtbij lijk ik misschien wel heel erg bruin uit, maar op het ijs is de kleur veel minder opvallend. Ik stuurde altijd een foto naar mijn mama thuis om goedkeuring te krijgen.

charlotte vandersarren

Is er een verschil tussen de make-up die je voor je sport en je privéleven gebruikt?

Het is niet zo dat ik theatermake-up of iets dergelijks gebruik. Al mijn make-up komt uit de parfumerie. Ik heb dus het geluk dat ik mijn wedstrijdmake-up ook in het dagelijkse leven kan dragen.

Van wie leerde jij hoe je jezelf moest opmaken voor een wedstrijd?

Toen ik jonger was kon ik op mijn mama rekenen, maar vanaf het moment dat ik helemaal alleen naar het buitenland reisde voor wedstrijden, was ik op mezelf aangewezen. Gelukkig bestaan er YouTube-tutorials! Ik heel vaak thuis voor de spiegel geoefend. Voor een belangrijke wedstrijd deed ik soms een wedstrijdsimulatie. Dan trok ik mijn schaatspakje aan en deed ik mijn haren en make-up zoals voor een wedstrijd, om te oefenen.

Hoe krijgt zo’n wedstrijdlook vorm? En hoe wordt de bijbehorende make-up bepaald?

Een kür heeft meestal een bepaald thema. Dan ga je op zoek naar een schaatspakje dat erbij past. Ook je make-up wordt op dat gehele thema afgestemd. Ik schaatste ooit eens een kür op de muziek van Romeo & Julia. Ik droeg een zachtroze romantisch jurkje en vertaalde die look naar neutrale oogschaduw, babyroze lippenstift en veel blush op mijn gezicht. Een andere kür was bijvoorbeeld op de muziek van Adagio. Die was veel dramatischer, daarom koos ik voor een een smokey eye met donkere oogschaduw, veel contouring en een neutrale lip.

Heb jij een ultieme tip om je make-up tijdens het leveren van zo’n zware fysieke inspanning zo lang mogelijk perfect te houden?

Ik deed mijn make-up zo laat mogelijk, vlak voor ik moest vertrekken. Het was even een moment voor mezelf, een manier om rustig te worden en nog enkele mentale oefeningen te doen. Ik nam altijd voldoende tijd zodat ik alles tot in de puntjes kon afwerken. Misschien overbodig, want de jury krijgt je niet van dichtbij te zien, maar het was belangrijk voor mijn zelfvertrouwen.
Mijn dagcrème gaf ik voldoende tijd om in te trekken, dan ging ik al met mijn haren aan de slag. Daarna waren concealer en foundation aan de beurt, die fixeerde ik met een mat poeder. Nadien volgde oogschaduw, contour en lippenstift. Als alles klaar was fixeerde ik mijn gezicht met
Ik zorgde dat ik mijn dagcrème op tijd aanbracht zodat hij al kon intrekken terwijl ik mijn haren al vast deed. Ik bracht dan mijn concealer en foundation aan met daarboven op een matte fixeerpoeder. Daarna begon ik aan mijn oogschaduw, contour een lippenstift. Wanneer alles klaar was fixeerde ik mijn gezicht met Fix’ Make-Up van Clarins. Natuurlijk zweet je als je sport, maar dat depte ik met een zakdoekje, zo bleef mijn make-up beschermd. Ik had ook altijd mijn make-uptasje voor touch-ups, zoals van mijn lippenstift na het eten van mijn banaan vlak voor de wedstrijd.

Wat zijn jouw favoriete make-upproducten

Als dagcrème gebruik ik het liefst de Miracle Beautifying Day Cream van Rituals. Die bevat subtiele pigmenten die zich aanpassen aan mijn eigen huidskleur. Daarboven  gebruik ik de Diorskin Forever Undercover concealer, en werk  af met de Flawless Compact Foundation en de Blooming Blush, allebei van BE Creative Make Up . Mijn favoriete oogschaduwpalette is ‘Dusky Rose Times Nine’ van M.A.C. Ik gebruik de neutrale kleuren dagelijks maar voor wedstrijden en shows of speciale gelegenheden kan ik de donkere tinten een smokey-eye creëren. Ik gebruik heel graag de mascara van Mylène. Ik heb blond haar en blonde wimpers, dus een bruine mascara vind ik veel beter passen. Mijn lippen zet ik meestal aan me een rood-roze lippenstift van Shiseido.

charlotte vandersarren beautyproducten

1. Miracle Beautifying Day Cream van Rituals, € 24,90

2. Dioskin Forever Undercover Concealer van Dior, € 34

3. ModernMatte Powder Lipstick van Shiseido, € 28,50

4. Burgundy Times 9 van M.A.C Cosmetics, € 39,50

5. Flawless Compact Foundation van Be Creative Makeup, € 15,95

6. Blush in ‘Blooming’ van Be Creative Makeup, € 12,95