bourjois rouge velvet ink

GETEST: welke lippenstift draag je onder een mondmasker

Het zijn moeilijke tijden voor fans van lipstick. Gloss kleeft onhandig aan de binnenkant van je mondmasker en een felle kleur maakt vlekken. Smeerlab test vier lippenstiften met langhoudende formules.

Een jaar geleden slingerende er altijd wel een lippenstift of twee op de bodem van mijn handtas, of vond ik een verloren gewaand exemplaar terug telkens ik van jas wisselde. Ik kies doorgaans voor nude lippenkleurtjes, van zachtroze tot lichtbeige. Maar ik had pas door dat ik mijn favoriet, ‘Pillow Talk‘ van Charlotte Tilbury kwijt was, wanneer ik tijdens het stofzuigen van mijn auto de gouden huls onder de passagiersstoel zag blinken.

De keren dat ik mijn lippen sinds maart in een felle kleur stiftte, zijn op één hand te tellen. Het beloofde opbeurende effect van binnenshuis met een rode mond rondlopen bleef uit en toen het mondmasker zijn intrede deed, gaf ik het eigenlijk helemaal op.

Lippenstiften hebben het tegenwoordig hard te verduren. De verkoop daalde de afgelopen maanden en de consument werd extra kritisch. Zo’n rouge à lèvres moet naast een mooie, flatterende kleur en textuur die als boter over de lippen glijdt, ook nog eens bestand zijn tegen de wrijving van een lap stof. Wie regelmatig voor langere tijd een mondmasker op heeft, weet dat het vaak een ongelijke strijd is. Mijn eigen herbruikbare mondmaskers krijg ik nog enkel met een kookwas schoon. Gelukkig heeft niet iedereen lipstick afgezworen. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld stift haar lippen meteen nadat ze haar mondmasker afzet. “Als ik mijn masker uitdoe, wil ik dat mijn lippen gekleurd zijn. Tien jaar geleden gebruikte ik nooit lipstick, maar door ouder te worden is dat echt wel nodig. Ik gebruik dan ook altijd een soort die lang houdt.”

Ook ik ging op zoek naar vier langhoudende formules. ‘Long lasting’ betekent anno 2021 niet alleen dat de lipproduct een lunch en enkele kopjes koffie moet overleven, maar vooral dat je mondafdruk niet meteen op de binnenkant van het mondmasker kleeft. Zoals ik al zei: het zijn geen makkelijke tijden, ook niet voor lipstick (liefhebbers).
1. Rouge Velvet Ink van Bourjois

bourjois rouge velvet ink

In het nieuwe Rouge Velvet Ink-gamma van Bourjois zitten achttien verschillende kleu-ren, van diepbruin tot lichtbeige. Als liefhebber van nude lippenstiften grijp ik instinc-tief naar ‘Rose & Merveille’, een rozige nudetint met een vleugje koraal. Een best onge-bruikelijke kleurencombinatie, vaak is een nude tint óf roze óf eerder oranje. De geribbelde goudkleurige dop doet denken aan de huls van vintage lipsticks, maar de dunne applicator oogt net modern. Met het fijne puntje kan ik makkelijk de omtrek van mijn lippen definiëren, zoals je met een lippenpotlood zou doen. Daarna hou ik de flexibele applicator verticaal om de volledige mond in te kleuren. De vloeibare formule smeert egaal uit over de lippen en heeft een poederachtige, matte finish. Met de meer donkere tinten uit het gamma lukt het minder goed om het product mooi egaal te krijgen. Dat is wel vaker een uitdaging bij tinten die variëren tussen aubergine en donkerpaars. Op de lippen neigt ‘Rose & Merveille’ iets meer naar oranje dan roze. De vloeibare formule voelt na een paar uur nog steeds licht en comfortabel aan en droogt de lippen niet uit. De afdruk in mijn mondmasker is beperkt en hoewel de claim dat deze kleur 24 uur lang houdt een tikkeltje overdreven is, maakt deze lipinkt het overgrote deel van zijn beloftes waar.

Rouge Velvet Ink in ‘Rose & Merveille’ van Bourjois, € 16,99, verkrijgbaar in 18 tinten.

2. SuperStay Matt Ink van Maybelline

maybelline superstay matte ink

Goede make-up hoeft geen stukken van mensen te kosten, dat is nogmaals bewezen. De SuperStay Matte Ink doet simpelweg wat ie belooft: blijven zitten. Vlak voor ik ’s och-tends de deur uitga breng ik de vloeibare formule met het bladvormige penseeltje aan, het puntje voor de contouren, het ovaalvormige stuk voor de rest van de mond. Na een paar minuten is de formule droog en mat. Van alle geteste lipsticks voel ik deze het meest zitten, maar dat is niet per se storend. Als ik op kantoor arriveer en mijn mond-masker eindelijk mag afzetten, is dat verrassend schoon. Voor een keer richtte mijn ge-tinte dagcrème meer schade aan dan mijn lipproduct. Om 14u46 haal ik er een handspiegeltje bij voor een stand van zaken. Na drie koppen koffie, 1 liter water en een middagmaal is mijn bovenlip nog helemaal intact, mijn on-derlip is nog voor de helft gekleurd. Maar met een beetje goede wil kan je zoiets lip art noemen. ’s Avonds komt de grootste uitdaging voor deze lip inkt: de kleur weer weg krijgen. Door de prijs-kwaliteit en het ruime kleuraanbod mijn favoriet uit het rijtje.

SuperStay Matte Ink iin ‘Selfstarter’ van Maybelline, € 10, 99. Verkrijgbaar in 24 tinten.

3. Demi Matte Cream Lipstick van Huda Beauty

huda beauty demi matte cream lipstick

Tijdens de lockdown leukte ik mijn sjofele thuiswerk outfit wel eens op met een knalrode mond, maar sinds mijn mondmaker een vast accessoire werd, zweer ik bij een meer ingetogen kleurenpalet. Daar doet Huda Beauty niet aan mee. Het succesvolle schoonheidsmerk van de Iraaks-Amerikaanse Huda Kattan moet het hebben van felle kleuren en een more-is-more aanpak. En dus wordt het knallend fuchsia voor een doordeweekse lunchafspraak. De formule is ‘demi matte’, wat betekent dat het product midden houdt tussen een matte lipstick en een gloss. De applicator glijdt vlotjes over de lippen maar met het netjes omranden van de lipcontour heb ik meer moeite. Al kan dat ook liggen aan het feit dat dat ik de camera op mijn telefoon als handspiegel gebruik. De felle kleur staat mooi bij mijn donkerbruine haar maar maakt mijn tanden geel. Komt dat mondmasker plots extra handig van pas. Al maken gemaskerde gesprekken het zelfs de lipstick met de meest langhoudende formule niet makkelijk. Al na een uur stel ik vast dat mijn mondmasker meer make-up op heeft dan ik en enkel nog met een kookwasje te redden valt. Ook mijn koffiekopje moet eraan geloven. Na de lunch bevestigt mijn spiegelbeeld mijn vermoeden: de lipstick ging alle kanten op. Wat overblijft doet me denken aan de liplooks die je wel eens op de catwalk ziet. Jonge modellen met uitgeveegde lippen, alsof ze net een half uur met de zanger van een underground bandje stonden te kussen. Zelf heb ik eerder iets weg van The Joker… in een bloemenjurk. De restjes lipstick die het wel tot ’s avonds op mijn lippen bleven, blijken hardnekkig. Zelfs na grondig poetsen met micellair water blijft een vleugje fuschia achter. Ondanks een aantal sterke troeven (kleur, textuur), komt deze demi matte, als laatste uit de mondmaskertest. Wel fan van Huda Beauty’s liquid matte in de kleur ‘crush’.

Demi Matte Cream Lipstick in ‘Passionista’ van Huda Beauty, € 21,90. Verkrijgbaar bij ICI Paris XL.

4. Velvet Lip Perfector van Clarins

velvet rosewood

De ene lippenbalsem is de andere niet. Het exemplaar dat op de bodem van mij handtas slingert is zachtroze, die op mijn nachtkastje transparant. De vier nieuwe lippenbalsems van Clarins (een uitbreiding van het Natural Lip Perfector-gamma) doen eerder denken aan een glamoureuze vloeibare lippenstift, dan aan een stick die je wachtend op het perron achteloos op je lippen smeert. De sponzige applicator met donshaartjes is handig om het product over te lippen te verdelen, maar vraagt om een getrainde hand. Precies werken is noodzakelijk om niet buiten de lijntjes te kleuren. Te hard knijpen kan voor ongelukjes zorgen, nog voor er een mondmasker aan te pas komt. De romige textuur met voedende kariteboter en de flatterende fluweelachtige finish zijn pluspunten. De lichte afdruk op de binnenkant van mijn mondmasker is dan weer een minpunt. Toegegeven, Clarins beweert ook helemaal niet dat de Lip Perfector een meeting met mondmasker overleeft. Ik nam een gokje, verleid door de prachtige wijnrode herfstkleur. Deze tube blijft op mijn bureau liggen, al was het maar om thuiswerk, en bijbehorende outfit, van een dosis glamour te voorzien.

Velvet Lip Perfector in ‘Velvet Rosewood’ van Clarins, € 19,90

LEES OOK:

6 lichte foundation voor wie niet van foundation houdt.

Deze luxe lippenstiften worden gewoon in België gemaakt.