Een goede bronzer of zonnepoeder is onmisbaar in je zomerse make-uproutine. Handig om je gezicht te sculpten, zwoel op de oogleden en ideaal om een sunkissed look te faken. Maar let op: te kwistig met de bronzer omspringen kan voor een code oranje make-upblunder zorgen.
Bronzer kwam pas laat in mijn leven. De reden hiervoor was dat ik geen flauw idee had wat je ermee moest. Wat was nu precies het verschil met blush? Bronzer viel in de categorie ‘advanced’, net als primers en transparante poeders. Acht jaar geleden liet ik me verleiden door een zacht prijsje en kocht ik een grote ronde compact bronzer met een sterke chemische kokosgeur. Die bracht ik met een grote ronde borstel over mijn hele gezicht aan. Ziezo, mooi gebronzeerd! Niet dus.
Intussen volgde ik een make-upopleiding (bij MUD in Antwerpen) en kwam ik erachter hoe je een bronzer wel correct gebruikt. En wat blijkt? Je kan er verschillende kanten mee op. Het enige wat je niet mag doen is het product met een grote borstel over je hele gezicht aanbrengen.
In de lente- en zomermaanden grijp ik sneller naar een bronzer maar je kan je favoriete zonnepoeder eigenlijk het hele jaar door gebruiken. Als oogschaduw, al mat kleurtje om de arcadeboog aan te zetten of als subtiele blush. Op warme dagen of op vakantie vind ik het leuk om met bronzer een full look te creëren. Over mijn gehele gezicht dus, maar dan strategischer aangebracht. Een waasje op de oogleden en in de arcadeboog, haarlijn, net onder de jukbeenderen en langs te kaaklijn. Soms gebruik ik het ook nog als blush. Mijn favoriete toepassing van bronzer is ‘sun stripping’ waarbij je de bronzer aanbrengt op je neusbrug en langs de appeltjes van je wangen. Geloof me, er is geen betere manier om in je home office een sunkissed look te faken dan met een beetje bronzer op je neus.
Bronzing Powder van Nars
Zonnepoeders of bronzers kunnen intimiderend zijn. Kies je een verkeerde kleur, loop je het risico om er oranje uit te zien. Breng je het product verkeerd aan (lees: in grote hoeveelheden over je hele gezicht), ook. Even voor de goede orde: een bronzer gebruik je om de teint ‘op te warmen’ en breng je aan op de plekken waar je het eerst bruint door de zon: de haarlijn, de neusbrug en jukbeenderen.
Hoewel ik meteen gecharmeerd ben door de stijlvolle verpakking met handig spiegeltje, baart de donkere kleur van het poeder me zorgen. Onterecht, zo blijkt, want de formule is vrij transparant en laat zich makkelijk in laagjes aanbrengen. Door met verschillende laagjes te werken is het eenvoudig om de gewenste kleur op te bouwen. De subtiel aanwezige gouden deeltjes zorgen op een huid voor een mooie, gezonde gloed. Omdat het poeder niet geparfumeerd is, gebruik ik het ook graag als oogschaduw in de arcadeboog, de plooi tussen het bewegend ooglid en het wenkbrauwbot. Meteen een schot in de roos.
Bronzing Powder in ‘Laguna’, Nars, 38 euro. Onder meer bij www.parfuma.com.
Terracotta van Guerlain
De allereerste Terracotta kwam al bijna veertig jaar geleden op de markt maar blijft relevant. De nieuwste versie van het iconische zonnepoeder bestaat voor 96% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong en werd verrijkt met voedende Marokkaanse arganolie. Toch blijft het meest opvallende aan het poeder van Guerlain ongetwijfeld het sterke parfum. De mix van ylang-ylang, oranjebloesem en witte muskus moet de gebruiker transporteren naar zwoele zomeravonden maar herinnert mij vooral aan de zwaar geparfumeerde tekenlerares uit mijn jeugd.
Ik test ‘Moyen Doré’, een van de zes kleurnuances waarin het poeder beschikbaar is. Ook deze kleur is vrij transparant en moet in meerdere lagen opgebouwd worden. Het resultaat oogt natuurlijker dan ik op dacht en de kleur staat goed bij mijn vrij bleke huid en donkere haar. Van alle geteste poeders bevat deze het meeste glitters (in dit geval parelmoerdeeltjes) iets wat je doorgaans beter mee oppast omdat het oneffenheden en fijne lijntjes net benadrukt. Prima poeder, enkel jammer dat het sterke parfum in mijn penselen blijft hangen.
Terracotta The Bronzing Powder in ‘03 Moyen Doré’, Guerlain, 50 euro. Bij de parfumerie.
Hoola van Benefit
Het Amerikaanse make-upmerk Benefit heeft naast een aantal bekende wenkbrauwproducten ook een zeer succesvolle bronzer in het gamma zitten. De Hoola bronzer is mat – werkelijk geen glitter te bespeuren – en daarom erg geschikt om het gezicht vorm te geven of te ‘shapen’. Dat kan je doen door het poeder net onder de jukbeenderen aan te brengen, waardoor die meer opvallen. Door de kaaklijn subtiel te poederen, oogt die meer afgelijnd. De bronzer zit verpakt in een speels kartonnen doosje met spiegeltje en heeft als enige uit de test een borsteltje. Handig voor in de handtas of om mee te nemen op een toekomstige niet-essentiële verplaatsing. Hoewel de Hoola online heel wat favorietenlijstjes aanvoert, valt deze buiten mijn top drie. Goede punten voor textuur en pigmentatie maar op mijn bleke huid oogt de kleur wars van alle claims toch vrij oranje. Misschien is ‘Lite’, Benefits nieuwkomer voor lichte huidtypes, een te proberen betere optie. De Hoola bevat geen parfum en is geschikt voor de gevoelige huid.
Hoola Matte Bronzer in ‘Hoola’, Benefit, 36,10 euro
Crème Ensoleillée van Chanel
Wie de pot van de Crème Ensoleillée openschroeft, kan niet om die verrassend appetijtelijke textuur heen. De formule houdt het midden tussen een crème en een gel maar ziet er op de huid toch als een uit als een fluweelzacht poeder. Volgens de officiële spelregels hoor je het product met een kabukipenseel (met kort handvat en veel dicht bij elkaar staande haartjes) aan te brengen maar ik kan maar moeilijk aan de verleiding weerstaan om er met mijn vingers in te zitten. Die krijgen niet alleen een zomers kleurtje maar ook een zomers geurtje want ook deze bronzer is sterk geparfumeerd. De geur is niet zo overheersend zoals bij Guerlain, maar ik vind parfum in huidverzorging en make-up door de band genomen geen meerwaarde. Luxemerken, en consumenten daarvan, denken daar vaak anders over. Nadat ik de crème snel met mijn vingers aan op de haarlijn, jukbeenderen, oogleden, neusbrug en kaaklijn smeer, gebruik ik een penseel met zachte haartjes om het product egaal over de huid te verdelen. Ik ben tevreden over het subtiele resultaat met mooie gloed dankzij de lichtweerkaatsende pigmenten. Minpunt: de crème bestaat maar in één, universele kleur.
Crème Ensoleillée in ‘390 Soleil Tan Bronze Universel’, Chanel, 44 euro