rouge coco chanel
(c) Chanel

Duik in de make-upkoffer met de mannen van Coco Chanel

De naam van een lippenstift is niet toevallig gekozen. Zeker niet bij een groot huis als Chanel. Via elk stuk uit de make-upcollecties leren we Gabrielle een beetje beter leren kennen. Elk stuk heeft een verhaal. Via een aantal lippenstiften komen we zelfs iets meer te weten over het turbulente liefdesleven van Mademoiselle.

Het leven van Coco Chanel blijft een onuitputbare bron van inspiratie. Zowel voor de prêt-à-porter, couturelijn, accessoires als de make-up. Negenenveertig jaar na de dood van een van ‘s werelds meest tot de verbeelding sprekende modeontwerpsters leven haar vrienden en vriendinnen verder in de namen van ontwerpen (denk maar aan de Boy handtas, genoemd naar haar geliefde Arthur ‘Boy’ Capel), parfums (uit de Lex Exclusifs-lijn Misia, naar haar goede vriendin.) of de lippenstiften. (Julia en Antoinette, naar Coco’s zussen.)

Maar wie de ‘Rouge Coco‘ lippenstiftenlijn doorspit, ontdekt naast Adrienne, Michèle, Edith en Émilienne ook de namen van enkele mannen die het levenspad van de ontwerpster kruisten. Wie waren Arthur, Etienne, Dimitri, Jean en Erik? En wat was hun link met de onstuimige Coco? Een duik in de geschiedenis én het liefdesleven van Coco Chanel aan de hand van vijf lippenstiften.

JEAN
gabrielle chanel jean concteau rouge coco
Jean Cocteau en Gabrielle Chanel. (c) Luc Fournol

De pruimkleurige tint ‘Jean’ verwijst naar Jean Cocteau, de Franse dichter en schrijver die in dezelfde artistieke kringen als Coco Chanel vertoefde. Hoewel Cocteau zichzelf vooral als dichter zag, waagde hij zich in zijn leven ook aan het maken van films en ontwerpen van sieraden. In de jaren 30 ontwierp hij sieraden voor Coco Chanel en haar moderivale Elsa Shiaparelli.

rouge coco chanel jean
Rouge Coco ‘Jean’, € 37
ETIENNE
coco chanel etienne balsan rouge coco
Gabrielle Chanel, Léon de Laborde en Etienne Balsan in 1909

Het is geen toeval dat Etienne, die tot het clubje van de rode tinten hoort, een rol speelde in het liefdesleven van Coco Chanel. De ontwerpster leerde de welgestelde Fransman Etienne Balsan kennen toen ze in het begin van haar carrière in een kledingwinkel werkte. De twee kregen snel een relatie en de rijke playboy introduceerde Coco in de Parijse jetset.

rouge coco etienne lippenstift
Rouge Coco ‘Etienne’, € 37
ARTHUR
coco chanel arthur capel boy
Arthur ‘Boy’ Capel en Coco

Dé belangrijkste man uit Chanels leven was ongetwijfeld Arthur ‘Boy’ Capel, een Britse polospeler die ze leerde kennen toen ze nog als vast bijslaap van zijn vriend Etienne Balsan (zie hierboven) fungeerde. De twee begonnen een relatie en Capel zorgde voor de financiële steun die Chanels doorbraak als modeontwerpster mogelijk maakte. Hoewel Arthur Capel het niet zo nauw nam met trouw bleef de relatie tussen de twee duren tot aan zijn plotse dood in 1919. Een verlies dat Coco Chanel nooit helemaal te boven kwam.

rouge coco chanel arthur
Rouge Coco ‘Arthur’, € 37
DIMITRI
coco chanel Dimitri Pavlovitsj
Gabrielle Chanel en Dimitri Pavlovitsj.

Als liefhebber van bad boys met een gespijsde bankrekening mag het geen verrassing heten dat Coco Chanel viel voor de charmes van Dimitri Pavlovitsj. De Russische groothertog die nu als lipstickkleur verder leeft, maakte carrière als ruiter maar was vooral berucht om zijn affaires met mannen en vrouwen. Nog later werd Pavlovitsj beschuldigd van de moord op Raspoetin, al zijn historici het er niet over eens wie het fatale schot op de starets gelost heeft. Pavlovitsj werd naar het Westen verbannen waar hij via zijn zus Marie, de een borduurwinkel in Parijs had, kennis maakte met Coco Chanel. De twee begonnen een affaire die een welriekend staartje kreeg. Het was immers Dimitri die Chanel in contact bracht met de parfumeurs uit Grasse, die later het iconische parfum ‘Chanel No.5’ ontwikkelden.

coco rouge chanel dimitri Pavlovitsj
Rouge Coco ‘Dimitri’, € 37
ERIK
rouge coco chanel erik satie
Erik Satie

De donkerste kleur uit het Rouge Coco-gamma (een donkerpaars dat je er niet als een goth laat uitzien) dankt zijn naam aan de Franse componist en pianist Erik Satie. Hij componeerde onder meer de muziek voor Jean Cocteaus ‘Parade’, een avant-gardeballet in samenwerking met de ‘Ballets Russes’ dat door niemand minder dan Pablo Picasso van kostuums en decors werd voorzien. Ook Coco Chanel maakte deel uit van het clubje artistieke notabelen en ontwierp in de jaren 20 kostuums voor de historische Russische Balletten.

rouge coco lippenstift erik
Rouge Coco ‘Erik’

Meer Rouge Coco kleurtjes en inspirerende verhalen op chanel.com

Dit artikel is een herwerkte versie van een stukje dat ik eerder voor ELLE.be maakte.