camila cabello beauty words
(c) L'Oréal Paris

Beautyvocabularium 101: wat betekenen deze beauty buzzwords

Do you speak beauty of heb je soms een woordje uitleg nodig wanneer het ‘trending’ beautyvocabularium je om de oren vliegt? Dankzij dit overzicht ben je meteen mee met alle termen en technieken.

Wie wel eens online een make-uptutorial kijkt of grootheden uit de beautywereld op sociale media volgt, wordt om de oren geslagen met termen uit het (digitale) vakjargon. Van ‘hero product’ over ‘tightlinen’ tot ‘dupe’.  Ben de taal der beauty machtig of haal je er liever een Prisma woordenboekje bij? Hoeft niet, met het ABC van Smeerlab.be ben je weer helemaal mee.

Blenden

Blenden betekent zoveel als ‘vermengen’ of beter: ‘vervagen’. Gebruik je penselen om je make-up mooi in de huid te mengen en om harde lijnen te vervagen. Wie deze techniek goed toepast krijgt een mooi, professioneel ogend resultaat. Alle aspecten van je make-uplook moeten goed geblend zijn, van je foundation, de kleurtjes op je ogen, blush, hlighter tot bronzer. Blenden is geen modewoord maar een belangrijke techniek die elke make-upliefhebber onder de knie moet krijgen.

Baking

De lockdown drijft velen tot waanzin, anderen tot in de keuken. Ovens draaien op volle toeren en produceren (mis)baksels aan de lopende band. Dat is wat would-be bakkers doen, wanneer make-upliefhebbers het over ‘baking’ hebben, komt er geen easy bake oventje aan te pas. De techniek komt uit het draq queen milieu overgewaaid en zorgt ervoor dat je make-up eeuwen op zijn plaats blijft zitten.  Breng over je concealer en foundation een dikke laag transparant (wie heel erg donkere kringen heeft kan ook een geel banana poeder gebruiken) aan onder de ogen, onder de jukbeenderen, op je voorhoofd, het midden van je neusbrug en je kin. Laat vijf tot tien minuten ‘bakken.’ Door de warmte van je huid blijft de concealer en foundation extra lang zitten op de plekken waar je het poeder aanbracht.

Crease

of arcadeboog is de huidplooi tussen het bewegend ooglid en de rand van het bot boven de oogkas. Breng in die plooi een donkerdere oogschaduw aan om je oog meer definitie te geven en optisch te vergroten. Deze techniek heet cut crease.

Contouring

Contouring is nog zo’n make-uptechniek die oorspronkelijk vooral in drag middens werd toegepast. Contouren betekent zoveel als ‘vorm geven aan je gezicht’. Dat doe je door met schaduwen en licht te spelen. Breng de donkere kleuren aan op die delen van het gezicht die je optisch naar achter wil duwen (zoals net onder het jukbeen, de haarlijn, kaaklijn), en lichte kleuren of highlights op die delen die het licht moeten weerkaatsen. Denk aan neusbrug en jukbeenderen. De combinatie zorgt voor een mooi gedefinieerd gelaat. Kim Kardashian maakte deze techniek bekend bij het grote publiek.

Cosmeceuticals

In 2020 gaan we nog secuurder smeren dan voordien. Dat kan met de producten van SkinCeuticals, want het Amerikaanse huidverzorgingsmerk is vanaf begin dit jaar ook in ons land verkrijgbaar. Het in 1997 opgerichte merk is gebaseerd op drie pijlers: ‘prevent’, ‘correct’ en ‘protect’ en belooft een gezonde huid met een mooie glow. Het C E Ferulic serum met een hoge concentratie Vitamine C en H.A. Intensifier serum met hyaluronzuur groeiden uit tot cultproducten.

Lees hier meer over vier geteste cosmeceuticals.

Draping

contouren met verschillende tinten blush. Maar net zoals ‘contouring’ dat was,  is ook ‘draping’ niet nieuw, de techniek werd al jaren 80 toegepast door Way Bandy, make-upartiest van onder meer Elizabeth Taylor en Cher. Als eerbetoon aan zijn inmiddels overleden vriend haalde Marc Jacobs de manier van blush aanbrengen vanonder het stof en lanceerde blush palette  waarmee ‘draping’ kinderspel werd.

Drop

nog eentje die we danken aan de Jenner-Kardashian zusjes. Beiden hebben een make-uplijn aan de man te brengen en schakelen sociale media in om het publiek warm te maken voor nieuwe lanceringen die ze op aangekondigde data ‘droppen’. Wanneer een product of collectie is ‘gedropt’, kan je het online bestellen. Iets wat in het streetwearmilieu al veel langer gebeurde. Coole, underground merken dropten gehypete en gegeerde stuks in beperkte oplage waardoor de schoenen, truien of accessoires nog meer gewild werden. Websites crashen rond droptijd onder het hoge aantal bezoekers en fans van het eerste uur kamperen nachten voor hun favoriete winkel om toch maar dat ene stuk te kunnen scoren. Ook grote streetwearlabels Supreme en Yeezy werken met drops in plaats van met volledige collecties.

Dupe

een goedkopere versie of variant van een meestal prijzig maar vooral populair cosmeticaproduct. Een dupe is echter geen exacte kopie, eerder een betaalbaar alternatief voor wie het OG product te duur vindt.

Flanker

Een flanker is een nieuwe interpretatie van een bestaand, vaak succesvol parfum. De nieuwe geur behoort tot dezelfde geurenfamilie en wordt in feite gecreëerd om fans van het originele opnieuw te prikkelen.

(on) Fleek

Wanneer iets ‘on fleek’ is, wil dat zeggen dat het helemaal goed zit. ‘Eyebrows On Fleek’ = je wenkbrauwen zijn perfect in vorm gebracht en ingekleurd.

Foiling

is een make-uptechniek waarmee je poederoogschaduw of losse pigmenten tot een product met metallic finish transformeert. Dat doe je door eender welke (sterk gepigmenteerde) oogschaduw met water (of bij voorkeur een gezichtsspray) te vermengen. Je nieuwe, vloeibare verf ligt als aan glanzende folie op je oog.

Glow Up

Elke tiener kent een paar awkward jaren waarin je huid geplaagd wordt door onzuiverheden, vreemde kapsels en een neus die nog niet helemaal in verhouding is met de rest van je gezicht. Met een beetje geluk onderga je een glow up, een soort van make-over met dank aan tijd, een goede snit en betere make-up. Bella Hadid onderging er eentje, al is de kans groot dat een dokter moeder natuur hier en daar een handje hielp. #theinternetdoesn’t forget

Hero product

is het strafste, meest populaire product uit een cosmeticacollectie.

Highlight

Highlighting is een techniek om bepaalde delen van je gezicht op te lichten. Dat doe je door ze met een highlighter (een glanzend product) van een glansje te voorzien. Niet te missen highlight plekjes zijn: jukbeenderen, cupidoboog, neusbrug en de binnenste ooghoeken en als je dan toch bezig bent, vergeet ook dat stukje over het hoogste punt van je wenkbrauwen niet.

HG of Holy Grai

Dat ene onmisbare product uit je beautyroutine of collectie.

Kit

iedere make-upartiest heeft een persoonlijke kit, een koffer met daarin alle benodigde make-up- en verzoringsproducten. Kit staat verder ook voor ‘setje’, zo zijn de lipkits van Kylie Jenner setjes met daarin een lippenpotlood en een vloeibare lippenstift. Ook de Crème Contour & Highlight Kit van KKW Beauty is een setje met verschillende producten. Merken zoals Kiko Milano en Pat McGrath bracht de afgelopen maanden ook lip kits op de markt.

Kabuki

een Kabuki brush is een make-uppenseel met een kort, dik handvat en veel dicht bij elkaar staande haartjes. Hierdoor breng je met deze kwast meteen veel product aan het op gezicht en krijg je een mooie dekking. Ideaal dus voor minerale make-up en losse poeders of deze Healthy Glow Bronzing Cream van Chanel.

Lob

een lang bob. Iets tussen en carré en schouderlang haar in.

Masstige merken

Voeg de woorden ‘massa’ en ‘prestige’ samen en je krijgt het neologisme ‘masstige’. In cosmeticatermen staat dat voor producten met een luxueuze uitstraling tegen een redelijke prijs. Zo’n middensegment is eerder nieuw want tot voor kort positioneerde een merk zich ofwel in het luxesegment ofwel in de beautyafdeling van de supermarkt. Glossier, Morphe, ColourPop en Versed horen met hun aantrekkelijke, kwalitatieve en goed geprijsde producten tot de ‘masstige’ merken die je maar beter in het oog houdt.

Microblading

Semi-permanente make-uptechniek waarbij pigment na het maken van haarfijne (pun intended) sneetjes in de huid wordt gebracht. Door de natuurlijke vorm van de wenkbrauwhaartjes na te bootsen, oogt het resultaat veel natuurlijker dan een volledig getatoeëerde wenkbrauw.

MUA

Afkorting voor make-up artiest

Multimasking

het smeren van verschillende maskers afhankelijk van de  noden van je huid. Een hydraterend masker op de wangen, een tegen onzuiverheden rond de neus, en een ontgiftend op het voorhoofd bijvoorbeeld.

Overlinen

buiten de lijntjes tekenen. Met je lippenpotlood een lijntje net buiten de natuurlijke vorm van je mond tekenen om zo je lippen optisch te vergroten.

Sealen

Om je zelf gelakte zo lang mogelijk tegen ‘chippen’ te beschermen moet je je nagel ‘sealen’. Dat doe je door met je borsteltje nog eens zachtjes langs de nagelrand te glijden. Kwestie van de deal te sealen.

Stippling

je foundation met een stempelende beweging op je gezicht aanbrengen. Gebruik bij voorkeur een stippling penseel met korte en lange haren voor een natuurlijk resultaat.

Swatch

of kleurstraal. Heel wat bloggers en vloggers gebruiken hun handen en (permanetn onthaarde) armen om de kleuren en pigmentsterkte van bepaalde producten duidelijk weer te geven. “I’m gonna swatch this for you guys.”

Tightline

of onzichtbare eyeliner is een techniek waarbij je de wimperhaartjes met een potlood, oogschaduw of eyeliner verbindt zonder een duidelijk zichtbare streep te vormen. Het is een heel natuurlijke manier om je oog te definiëren.

Dit stukje is een herwerkte versie van een artikel dat eerder op ELLE.be gepubliceerd werd.